Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 5 dkg margarin (a mikróban megolvasztva)
- 2,5 dkg élesztő (friss és nem szárított)
- 1 tojás
- Kristályos dekorcukor
Elsőként az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel és cukorral. Ha már kellően mocsári szörnyes hatást kelt bennünk, akkor kész van.
Hozzákeverjük a lisztet és a margarint és elkezdjük dagasztani. És csak dagasztunk és dagasztunk, mint egy kényelmeskedő kiscica a mellkasunkon, míg nem kapunk sima és levegős tésztát.
Fél órán át pihenni hagyjuk, míg a kétszeresére nem nő, azután kilisztezett gyúródeszkán három egyenlő részre osztjuk. A három részből kígyókat kezdünk el hengergetni, a kígyókat pedig összefonjuk, mintha csak a hajunkkal tennénk ugyanezt.
Én egy téglalap alakú formában sütöttem meg, így a formát kivajazva-kilisztezve, belehelyeztem a most már ténylegesen kalács alakú tésztát.
A tetejét minden esetben kenjük le tojással (vagy tejjel), hogy szép aranybarna legyen a kalácskánk 175°-on, 35 perc alatt. :)
Én dekorációként még megszórtam cukorkristályokkal, nagyon finom lett tőle a süti. Nektek hogy tetszik? :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése