2012. szeptember 25., kedd

Kalács

Ez az első próbálkozásom kalács készítéssel, mert kicsit tartok a kelt tésztáktól. Macerásak, időigényesek, fárasztóak....de annyira megkívántam egy finom, omlós, foszlós, langyos, vajjal megkent kalácsszeletet, hogy nem bírtam ellenállni a kísértésnek, és megsütöttem az első kalácsomat.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 5 dkg margarin (a mikróban megolvasztva)
  • 2,5 dkg élesztő (friss és nem szárított)
 Kenéshez:
  • 1 tojás
  • Kristályos dekorcukor

Elsőként az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel és cukorral. Ha már kellően mocsári szörnyes hatást kelt bennünk, akkor kész van.
Hozzákeverjük a lisztet és a margarint és elkezdjük dagasztani. És csak dagasztunk és dagasztunk, mint egy kényelmeskedő kiscica a mellkasunkon, míg nem kapunk sima és levegős tésztát.
Fél órán át pihenni hagyjuk, míg a kétszeresére nem nő, azután kilisztezett gyúródeszkán három egyenlő részre osztjuk. A három részből kígyókat kezdünk el hengergetni, a kígyókat pedig összefonjuk, mintha csak a hajunkkal tennénk ugyanezt.

Én egy téglalap alakú formában sütöttem meg, így a formát kivajazva-kilisztezve, belehelyeztem a most már ténylegesen kalács alakú tésztát.

A tetejét minden esetben kenjük le tojással (vagy tejjel), hogy szép aranybarna legyen a kalácskánk 175°-on, 35 perc alatt. :)

Én dekorációként még megszórtam cukorkristályokkal, nagyon finom lett tőle a süti. Nektek hogy tetszik? :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése