2012. február 19., vasárnap

Szülinapi torta Editnek

Ma szülinapi tortát sütöttem barátom anyukájának. Hát még van mit tanulnom ugyan a tortadíszítésről, de szeretettel készült. :)
A piskótához:
  • 5 db tojás
  • 120 g liszt
  • 30 g étkezési keményítő
  • 150 g kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
 A krémhez:
  • 2 cs vaníliás puding
  • 1 l tej
  • 1 cs vaníliás cukor
A fondanthoz:
  • 1 ek zselatin
  • 6 ek víz
  • 2 ek méz
  • 2 ek vaj
  • 60 dkg porcukor 
  • ételszínezék (sárga és zöld)
Először is veszünk egy mély levegőt és igyekszünk nem kiborulni előre a rengeteg feladattól. Megvan? Oké.

Először a fondantot készítjük el, mert ennek kell pár óra pihenés a hűtőben. A porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a zselatinport, összekeverjük, majd jöhetnek a nedves hozzávalók; a víz, a méz és a megolvasztott vaj. (Ha szeretnénk itt hozzáadhatunk ételszínezéket, ahogy én is tettem most.) Marcipánállagú masszát gyúrunk belőle és hűtőbe tesszük.

Nekiveselkedünk a piskóta elkészítésének. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz megy a cukor és a vaníliás cukor amit fehéredésig keverünk, aztán hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt. A fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan elegyítjük a két masszát. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, majd 180°-os sütőben megsütjük.

A legegyszerűbb része a krém, mert most nem volt időm nehezebbre, így aztán sima vaníliás pudinggal töltöttem meg. A csomagoláson leírtak szerint elkészítjük és hűlni hagyjuk.

Ha kész a piskóta, kihűtjük és széltében kettévágjuk. Megtöltjük a pudinggal és bevonjuk a fondanttal, amit előzőleg kinyújtottunk. Igaziból ez volt az a része, amikor már a hajamat téptem, mert szakadt összevissza, ragadt meg minden létező módon próbált kiszúrni velem. :D

De aztán végül is ennyire sikerült rásimítani, nem tökéletes, de első próbálkozás, úgyhogy nézzétek el. A rózsákkal viszont egészen elégedett vagyok :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése