2013. január 14., hétfő

Linzertorta

Mostohaapum kérte ezt a mesés linzertortát, mert nagyon nagyon szereti, de csak nagyon nagyon ritkán talál a pékségben.
Így aztán összeültünk, receptet kerestünk (és találtunk). Na meg egy isteni finom málnalekvárt is beújítottunk a tortához.

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája+ 1 egész tojás a kenéshez
  • 1 kis üveg málnalekvár

A  lisztet a vajjal és a cukorral addig morzsolgatjuk, míg nagyjából össze nem áll.
Hozzáadjuk a tojás sárgáját is, és finom tésztává gyúrjuk, amit a hűtőbe teszünk pihenni egy órára.

Ha kipihente magát, elfelezzük a tésztát. Az egyik felét kinyújtjuk, és kivajazott-kilisztezett kör alakú formába lapogatjuk. A szélén 6-7 centi magas legyen.

Ezután belekanalazzuk a lekvárt, úgy, hogy nagyjából mindenhová egyenlően jusson.

A tészta másik felét szintén kinyújtjuk (fél centi vastagra kb.)és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
Ráhelyezzük a csíkokat a lekvár tetejére, először vízszintesen, majd függőlegesen, úgy hogy ujjnyi helyközöket hagyjunk a csíkok között.

Ezután ráhajtogatjuk a szélét (amit előzőleg a forma oldalára nyomkodtunk) és az egészet lekenjük a felvert tojással.
Ha maradt még tészta esetleg, kidíszíthetjük vele a tetejét. :)

170°-os sütőben addig sütjük, míg világos aranybarna nem lesz.

Tejszínhabbal fogyasztva ajánlom, az elvesz picit az édességéből.

Hogy tetszik? :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése