2012. augusztus 6., hétfő

Reggeli croissant

Ne haragudjatok, hogy olyan régóta nem tettem fel új bejegyzést, de hát a vizsgaidőszak, meg az államvizsga meg a *köhöm* ötös diplomám miatt nem értem rá kifejezetten a kedvenc blogomra. :)

Pedig sütöttem ám szorgosan!

Úgyhogy időrendi sorrendben igyekszem is felrakosgatni őket.

Az első amit felteszek az egy reggeli croissant lesz, ami hihetetlen gyorsan elkészül és nagyon finom.

Hozzávalók:
  • 1 csomag bolti leveles tészta (kövezettek meg, de ha a séfek nem pazarolják az időt a tésztakészítésre, akkor én pláne nem fogom :) )
  • 10 dkg reszelt sajt
  • Croissantonként 1 darab mackósajt
  • 1 tojás
  • 2-3 csipet pirospaprika
  • 5-6 csipet só

Először is a fagyasztott leveles tésztát kivesszük a mélyhűtőből és megvárjuk míg szépen felolvad. (Vaaaagy, ha azonnal akarod készíteni és egyébként is lusta vagy előre tervezni, akkor beteszed a mikróba, az olvasztós fokozatra, és 3-4 percenként átfordítva felolvasztod.)
Ha ez kész, egy gyúródeszkára tesszük és némi liszt segítségével kinyújtjuk nagyjából kisujjnyi vastagságúra.
Ezután egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle, bizony bizony néha a matek is jó valamire, és mindegyikre teszünk egy macisajtot.
Ezután a háromszöget az alapjától a csúcs irányába felgöngyölgetjük míg kifliszerű formát nem kapunk.
A tojást felverjük és egy kenőtoll vagy kenőecset segítségével megkenjük vele a kiflikéket. Sózzuk, megszórjuk a paprikával és megszórjuk a reszelt sajttal.
200°-on addig sütjük míg világos aranybarna színt nem öltenek.

Nem kell szorosan ragaszkodni a recepthez, azóta csináltam már nutellával töltött, durva szemű cukorral megszórt verziót is, és sonkával töltött, pizzakrémmel megkent, sajttal megszórt croissantot is. Csak a kreativitásunk szabhat határt ugyebár. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése