2011. november 3., csütörtök

Cukormázas fánk

Tegnap valami finom, puha, kelt tésztás édességre vágytam...ezért mit sütöttem? Persze, hogy fánkot! :)

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 4 db tojássárga
  • 4 dkg élesztő
  • 7 dl tej
  • olaj a sütéshez

2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a tojássárgájákat, az olvasztott (már nem meleg) vajat és a felfuttatott élesztőt.
A maradék tejjel alaposan megdagasztjuk a tésztát. Először összevissza fog ragadni, de hosszú dagasztás után szépen elválik az edény falától.
Belisztezzük a tálat és a tészta tetejét, és egy konyharuhával letakarva kb. 1 órán át kelesztjük.
Ha megkelt, egy lisztezett deszkára borítva fánkokat szaggatunk belőle.
Közben egy nagyobb lábasban melegedni tesszük az olajat. Ha már kellőképpen meleg, óvatosan belecsúsztatjuk a tésztakorongokat.
A fánkokat először fedő alatt sütjük kb. 2-3 percig, majd egy lapát segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül sütjük ugyanannyi ideig.
Ha elkészültek papírtörlőre téve lecsöpögtetjük róluk az olajat és melegen tálaljuk. :)
Persze én ismét kidíszítettem őket, mert tegnap tündéri cukor hópihéket találtam és muszáj volt kipróbálni. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése