2012. december 14., péntek

Karácsonyi fahéjas tekercs

Pár évvel ezelőtt, mikor még középiskolába jártam, néha beugrottam a pékségbe reggel, egy finom, frissen sült fahéjas tekercsért.
Egyik nap rámtört, hogy "Hú, de ennék megint olyat! De Pestre bemenni ebben a hidegben...."
Így aztán maradt a DIY (Do it yourself -Csináld magad) módszer....:)

Hozzávalók:
  • 6,5 ek cukor
  • 5,5 ek vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk citromhéj
  • 3,5 bögre liszt
  • 2 tk élesztőpor
  • 1 bögre tej
  • 2 ek olvasztott vaj
  • fél bögre fahéjas cukor


A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat, és ezekkel is keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a citromhéjat (tetszőleges), a lisztet, az élesztőt, és végül a tejet.
Ha kicsit szárazabb lenne, tehetünk még hozzá egy negyed börge tejet.
És kezdhetjük a dagasztást, egy jóóóó tíz percen keresztül. Nem fogok hazudni, ez nem a legkellemesebb munka, de jó feszültséglevezető. :)

Ha kész, kenjünk be egy tálat egy pici olajjal, és tegyük el pihenni a gombóckát. Nagyjából két órát tölt így el (három Gossip Girl résznyit), amíg a duplájára nem dagad.
Segít, ha benedvesített konyharuhával fedjük le a tálat.

Ha megkelt, gyúródeszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, megkenjük az olvasztott vajjal, és rászórjuk a fahéjas cukrot, és feltekerjük, mint a piskótatekercset.
Ezután csak fel kell szeletelni. Ha nagyobb tekercseket szeretnénk, akkor 8-10 szeletre, ha kisebbeket, akkor 12-16 szeletre.
Helyezzük el őket egy tepsiben pár centi távolságra (úgyis összenőnek), és még másfél órán keresztül pihentessük.
Tudom, tudom, időigényes és macerás, de néha belefér, nem? :)

180°-ra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük, míg aranybarna színt nem kapnak.

Készíthetünk rá cukormázat is, vagy megszórhatjuk dekorcukorral. (Én most fenyőfásat használtam.)
Hogy tetszik? :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése