2011. június 15., szerda

Tarte Tatin

Tegnap igazán különleges tortácskát volt szerencsém elkészíteni. Ez a süti minden értelemben eltér a megszokottól, majd meglátjátok miért..:)
A tésztához:
  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 tojás
Továbbá:
  • 3-4 nektarin (de lehet alma, őszi-/sárgabarack, szilva, bármilyen “süthető” gyümölcs)
  • 2 tk vaj
  • 5 ek cukor
Először az omlós tésztát készítjük el a megszokott módon. A lisztet a cukorral és a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és összedolgozzuk. Fél órán át pihentetjük a hűtőben majd kinyújtjuk.

Aztán elkészítjük a karamellt. A vajat és a cukrot egy levehető nyelvű serpenyőbe tesszük és karamellt készítünk. Ha az “őszi erdő színeit veszi fel”, akkor helyezzük bele a cikkekre vágott barackot és takarjuk be a kinyújtott tésztával. Nyomkodjuk rá és enyhén alá is, de vigyázzunk, mert a karamell tűzforró. 190°-os, előmelegített sütőbe helyezzük és kb. fél óra alatt készre sütjük. És most jön a trükkös része. Ha készre sült, kivesszük a sütőből és csavarunk rajta egyet, hogy lássuk, elválik-e az edény falától, majd gyors mozdulattal egy tálcára borítjuk.

Forrón tálaljuk, úgy a legfinomabb..:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése